We zijn een bedrijf
waar alles samenkomt
Op een zonnige dag zijn we te gast op boerderij Doruvael in Montfoort. De boerderij is van de familie Vlooswijk en bestaat uit drie bedrijven. Patricia Vlooswijk: “Ons bedrijf bestaat uit de melkveehouderij en kaasmakerij van mijn broer, de winkel van mijn zus en ik heb de zorgboerderij met theetuin.”
Impact maken als familiebedrijf
Patricia vertelt enthousiast hoe broer en zussen impact maken met een bedrijf dat zoveel mogelijk circulair is. “De bezoekers vinden het bijzonder dat we alle drie op het familiebedrijf werken en tegelijkertijd ons eigen bedrijf hebben. We werken veel met elkaar samen en hebben elkaar nodig. Als zorgboerderij doen we klussen voor de melkveehouderij en de kaasmakerij. Denk daarbij aan de kazen schoonmaken, werken in onze eigen moestuin en de kalfjes voeren. Daar hebben de deelnemers veel plezier in.”
Circulair zijn in de praktijk
Patricia vertelt hoe ze het circulair zijn in de praktijk brengen “We hebben tosti’s met de eigen kazen en serveren bijvoorbeeld tomatensoep van de tomaten uit de eigen moestuin. De courgettesoep uit eigen tuin is nu heel geliefd. En straks zijn de wintergroenten populair en maken we erwtensoep die we in de theetuin serveren. Als er dan soep over is, verkopen we dat in de winkel en verspillen we geen voedsel. Dat vertel ik graag en het wordt gewaardeerd.”
Goed zijn voor mens, natuur en dier
Op de website van boerderij Doruvael staat dat de ondernemers goed willen zijn voor mens, natuur en dier. “Inderdaad, als je een rondje maakt, kun je zien dat we daar voor staan. We hebben een jongveestal en een melkveestal en werken met een vrije uitloopstal. De koeien kunnen zelf kiezen of ze naar buiten gaan of niet.
“Bij écht goede en lekkere kaas komt meer kijken.”
We proberen het voor de dieren zo comfortabel mogelijk te maken. Op zo’n dag als vandaag willen de koeien niet in de volle zon staan. De meesten gaan dan naar binnen waar ze ook op dikke matten kunnen liggen en er zijn massageborstels. En uiteraard is er de melkrobot. Het is heel aangenaam in de stal, je merkt dat de koeien het naar hun zin hebben. Dat proef je terug in onze kaas. De bezoekers komen hier voor onze lekkere kaas die we kunnen maken doordat de dieren gezond en goed voer krijgen en uiteindelijk goede melk geven. Bij echt goede en lekkere kaas komt meer kijken.” Een goede sfeer op het bedrijf is ook belangrijk voor de broer en zussen Vlooswijk. “Het is belangrijk goed voor de dieren te zorgen, maar ook voor de deelnemers van de zorgboerderij een fijne sfeer te creëren. Daar zetten we graag een stap extra voor.”
Ons lokale product wordt gewaardeerd
De familie gebruikt de eigen melk voor de kaas en verkoopt die vervolgens in hun eigen winkel. “Lokale producten, dat is wat onze klanten graag willen. Mijn vader heeft een eigen kaasje bedacht, Le petit Doruvael. Als bezoekers op ons terras een broodje kaas eten en ze vinden dat lekker, vragen ze meteen waar het vandaan komt.
De medewerkers van de zorgboerderij helpen de kaasmakerij.
“Klanten vinden het mooi als je de verhalen achter de producten deelt.”
Ze vinden het een mooi verhaal dat de kaas van de boerderij komt en hier bedacht en ontwikkeld is. Het is een uniek kaasje. Het heeft een eigen karakter met een oranje kleur en is best pittig. Klanten vinden het mooi als je de verhalen achter de producten deelt.”
Voldoening van je werk hebben
Iedereen die op het erf rondloopt heeft het zichtbaar naar de zin. Patricia vertelt trots. “Wat we hier doen en de sociale contacten geeft veel voldoening voor iedereen. Je hebt eer van je werk. Zaaien en oogsten gebeurt hier allemaal. En we participeren veel met elkaar.
“Burgers en boeren trekken hier samen op.”
Iedereen doet met elkaar mee, burgers en boeren trekken hier echt samen op. We zijn een goed voorbeeld van een bedrijf waar alles samenkomt. Het is een klein dorp op zichzelf geworden. We slapen er alleen niet.” voegt Patricia lachend toe. “Je kunt het zo samenvatten dat wij midden in de samenleving staan en het mogelijk maken dat anderen ook midden in de samenleving staan.”