“Je kunt hennep uitstekend als tussengewas gebruiken.”

Gedroogd gras, daar heeft heel Nederland iets aan

We ontmoeten Henri Kuijt op de boerderij in IJsselstein die samen met Jacquelien bestuurd wordt. Bij ons gesprek is ook Teunis Mul aanwezig, productspecialist bij Timac Agro. Samen leggen ze uit waarom gedroogd gras zo goed werkt. 

Henri: “Wij proberen, naast vers gras, gras in de meest droge vorm bij de koe te krijgen. We noemen het in plaats van hooi liever gras zonder water, want eigenlijk is alleen het vocht eruit gehaald en het restant overgebleven. Deze methode is uniek omdat het gras meestal op dag twee onder het plastic gaat en daar begint te conserveren en fermenteren. Bij ons gaat het gras een halve dag later naar binnen waar we het verder gaan drogen. Als het gras eenmaal droog is, kun je het beter bewaren en blijft het van constante kwaliteit.” 

“Je zet de koe volledig in zijn natuurlijke kracht.”

Het werkt goed 

Henri somt de vele voordelen op: “Ik ben blij dat we er ooit mee begonnen zijn. We zijn al een paar keer teruggegaan met de kunstmestgift in het voorjaar. We hebben namelijk minder eiwit nodig in droog gras dan in kuilgras. Eiwit wordt via deze methode beter bewaard en op het moment dat het eiwit in de koe komt, wordt het beter benut en met minder verliezen omgezet in melk. We voeren ook geen eiwit meer in de vorm van soja en bijna geen raap, krachtvoer is nog wel nodig, maar we denken met krachtvoer terug te kunnen gaan tot misschien wel 1.000 kilo per koe. In Oostenrijk lukt dat al. In combinatie met koeien die oud worden is dat ongelooflijk. Nederland heeft hier echt wat aan. Veel innovaties gaan over de output, over mest. Dit werkt aan de input zijde. Minder input, en betere input, geeft minder emissie, en gezondere dieren, daar is dit de sleutel voor. Het werkt goed, de koeien worden ouder en de mensen hebben meer beleving bij dit verhaal én profiteren ook direct en indirect van dat koe-voordeel door melk die volgens onderzoekers gezonder zou zijn.” 

Teunis over de voordelen: “Omdat de koeien oud worden, gaan ze heel veel geven. Op de leeftijd van zes tot negen jaar heb je een topproductie. Hooi is een mooi product. Het is puur natuur en heeft een constante kwaliteit. De omega 3-vetzuren hebben we bijvoorbeeld altijd op zomergrasniveau, waardoor er weinig ontstekingen optreden. Door gras te drogen, komt er bestendige eiwit in de darmen dat goed opneembaar is voor de koe. Daardoor hebben we veel minder vervluchtiging in de vorm van ureum en ammoniak. Je zet met gras zonder water de koe volledig in zijn natuurlijke kracht. De koe is een ruwvoerverteerder die gewend is zowel zomer als winter gras te eten. Met kuilvoer maak je iets onnatuurlijks, dan wordt het een soort zuurkool.” 

Henri vertelt graag over de voordelen van het hooi drogen en demonstreert het vaak.

Een boodschap voor alle collega’s 

Henri vult aan: “Het gras drogen heeft veel voordelen. Ik vind het belangrijk om het te vertellen. Ik gun mijn collega’s het plezier om op deze manier te werken. De jongens die helpen zijn heel enthousiast om mee te draaien met het hooi drogen. Het ruikt echt anders en je bent ook af van die kuilen waar het zwarte plastic alle kanten opwaait. We hebben nog een beperkt aantal ronde balen en kunnen het erf opnieuw mooi inrichten. De winst voor de bodem is overigens ook groot. We kunnen nu met veel lichtere machines werken.”  

“Ik hou wel een beetje van innovatie.”

Verhaal over hooidrogen  

“Ik heb ooit een onderzoek gelezen waaruit bleek dat hooi goed en gemak­kelijk was voor droge koeien. Vanaf dat moment ben ik die ook hooi gaan voeren en dat beviel mij goed, omdat ik veel minder problemen kreeg. Daarna heb ik een artikel gelezen over Henk Snuverink die met hooidrogen aan het experimenteren was in Hengelo. Dat verhaal bleef in mijn hoofd zitten. Ik hou wel een beetje van innovatie, dat ga ik niet uit de weg.  

Ik ben bij Harold Dubbink geweest toen hij net een loods voor het drogen gebouwd had. Ik was verkocht en ben ermee aan de gang gegaan. Ik wil graag m’n bedrijf sluitend hebben, met gezonde koeien zonder dat je continu de grenzen moet zoeken wat de koeien kunnen. Ik laat de koeien liever wat ouder worden. Ik vertel het verhaal graag, we krijgen veel bezoek en we hopen ook een demo bedrijf te worden. Voor met name hervestigingen, of bedrijven waar het erf op de kop moet of te klein is, kan dit goed uit, daar ben ik van overtuigd.”