“Je kunt hennep uitstekend als tussengewas gebruiken.”
Marije Klever
Hennep telen is proberen en leren
In polder Rijnenburg naast De Meern ontmoeten we agrarisch ondernemer Marije Klever. “Ik heb een melkveebedrijf met ongeveer 120 koeien en verkoop zuivelproducten via een eigen automatenwinkel. Naast deze wat traditionelere takken ben ik gestart met het telen van hennep.”
“Je kunt hennep uitstekend als tussengewas gebruiken.”
Het telen van hennep heeft veel impact
Marije benoemt de voordelen van hennep: “De hennepplant heeft lange sterke vezels, waardoor deze verwerkt wordt tot isolatiemateriaal in de bouw. Er wordt ook onderzocht of hennep gebruikt kan worden in beton, wanden, asfalt en zelfs kleding. De potentie is dus groot. Het telen van hennep heeft veel impact, doordat je biobased grondstoffen produceert. Daarnaast is het zaaien eenvoudig, heeft het geen bestrijdingsmiddelen nodig en groeit het hard. Het is een vrij simpele en korte teelt van honderd dagen.
Hennep kun je ook uitstekend als tussengewas gebruiken. Als je een perceel hebt dat het minder goed doet, dan heeft de bodem een andere wortel en een andere structuur nodig. Als de hennep er vervolgens af gaat, is het een goede tijd om gras in te zaaien.”
De eerste stap
Marije heeft meerdere redenen om te starten met hennepteelt. “Met hennep scoor je hogere punten bij het GLB voor inkomensondersteuning. Daarnaast speelt mee dat mijn vriend loonwerker is en deze teelt wilde uitproberen. Bovendien had ik al voldoende gras en voor het betreffende perceel vond ik hennep een mooi tussengewas. Voor mij is deze teelt overigens helemaal nieuw en ik probeer het in de vingers te krijgen. Dat proberen en leren hoort erbij.” Voor Marije is Hennep het proberen waard. “Dit jaar zijn de opbrengsten wel tegengevallen door het natte voorjaar en is het inzaaien van een goede grasmat na de hennep ook nog niet direct een succes. De teelt lukt dus niet altijd en het is ook best pionieren waarbij het ook niet in een keer helemaal lukt.”
Marije ziet veel voordelen in het telen van hennep.
De uitdagingen
Als je iets nieuws gaat doen, zijn er ook uitdagingen. “Ik ben een echte melkveehouder en weet weinig van grond bewerken, dat is best een uitdaging voor mij. Je moet de juiste mensen om je heen verzamelen. Je moet pionieren en uitzoeken wie de juiste machine heeft. Er is ook een partij, Green Inclusive, die de opbrengst van je koopt op het moment dat je het zaait. Dat neemt een deel van de risico’s weg. Ze helpen je ook aan de juiste kennis, mensen en machines en hebben een speciale machine met extra sterke messen voor het maaien.”
De nieuwe teelt onder de knie krijgen
Marije vertelt welke stappen ze genomen heeft om de teelt onder de knie te krijgen. “Ik heb loonwerkers uitgenodigd om te vragen hoe zij de grondbewerking zouden aanpakken. Na het bewerken van de grond heb ik foto’s gestuurd en hun mening gevraagd. En je moet gebruik maken van de juiste loonwerker. Dit is wel even andere koek qua bewerking, dus je hebt loonwerkers nodig die hun machines voor hennep aan kunnen passen.”
Een gewas met veel positieve eigenschappen
Over de eigenschappen van het gewas is Marije tevreden. “Het gewas heeft weinig zorg nodig. Ik gebruik de mest van koeien in plaats van kunstmest en weinig bestrijdingsmiddelen. Het slaat ook CO2 op. Bovendien heb je een ander gewas en wortel, wat positief is voor de bodem van een polder waar al veel gras is. Aan de bovenkant is een ander gewas ook goed voor de vogels en de biodiversiteit. Het heeft dus veel positieve kanten en kan een interessant onderdeel van je totale bouwplan zijn.
Reacties uit de omgeving
Reacties uit de omgeving waren er zeker. Ik heb natuurlijk al het winkeltje en een maïsdoolhof voor kinderen, dus dan vraagt de omgeving zich af “waar is ze nou weer mee bezig”. Met veel interesse hoor. Andere loonwerkers tonen ook belangstelling en willen weten wat het is en hoe het in zijn werk gaat.”