Wim & Gerben Thomassen
Pluimvee en kalveren
Wij willen voorlopen op biologisch boeren
Op de prachtige Utrechtse Heuvelrug hebben de Overbergse Wim Thomassen en zijn zoon Gerben een biologisch pluimveebedrijf en houden ze vleeskalveren. De kalveren worden nog op gangbare wijze gehouden. “Zodra er voor biologisch kalfsvlees een markt is, gaan we daarover nadenken”, laat Gerben weten. Met biologisch lopen vader en zoon graag voorop.
Kippen met veel buitenruimte
Sinds de start in 2006 zijn er stappen gezet binnen het pluimveebedrijf. “Dat we direct biologisch zijn gaan boeren, en dus geen kunstmest gebruiken of aan onkruidbestrijding doen, was in eerste instantie vooral uit economische overwegingen”, vertelt Wim. Maar het bleef voor zijn kippen niet bij het keurmerk. “Op biologisch vlak doen we al veel, daar willen we in voorop lopen”, zegt hij. Wim beaamt dat het kunnen vertonen van natuurlijk gedrag voor de kippen belangrijk is, zo hebben ze veel ruimte om buiten te zijn. Daarnaast is geïnvesteerd in pikstenen en strooien ze luzerne en granen in de kippenstal als afleidingsmateriaal. “Hierdoor pikken de kippen niet meer op elkaar, en is het dierenwelzijn hoger”, licht hij toe.
“Op biologisch vlak doen we al veel, daar willen we in voorop lopen.”
Meer aandacht voor je vee
De verantwoordelijkheid voor de kalveren ligt voornamelijk bij zoon Gerben. Er is steeds meer geautomatiseerd, maar Gerben is hierdoor zeker niet minder met zijn koeien bezig. Je bent flexibeler en hebt meer tijd om handen om zelf bij je dieren te kijken hoe het gaat.” Ondanks dat hun kalveren niet biologisch zijn, nemen ze wel maatregelen voor een verhoogd welzijn. “Bij de kalveren hebben we rubberen matten gelegd en borstels geplaatst, zodat de dieren zich prettiger voelen”, legt Gerben uit. Dat soort keuzes berusten vaak op zowel een economisch aspect als dierenwelzijn. Gerben: “Vernieuwen van de stalvloer doen we pas als dit nodig is, maar we kijken dan wel direct naar diervriendelijker materiaal.”


Wim Thomassen
Gerben Thomassen
Innoveren met zonne-energie
Naast maatregelen voor dierenwelzijn, wordt er op het bedrijf in Overberg ook ingezet op duurzaamheid. Dit blijkt uit verschillende innovaties. Zo wekken ze elektriciteit op met zonnepanelen en zorgen zonnecollectoren en een houtkachel voor warmte. “De zonnecollectoren hebben we nu sinds een jaar of vijf, die zijn duurzamer dan onze houtkachel”, vertelt Wim. De houtkachel levert al zo’n vijftien jaar warmte voor het bedrijf. “De kalveren krijgen warme melk, daar is veel warm water voor nodig”, laat Gerben weten. “Houtsnippers komen vaak uit het buitenland. Wij nemen onze snippers gelukkig nog altijd lokaal af, bij een ondernemer in Utrecht”, zegt Wim.
“Wij nemen onze houtsnippers nog altijd lokaal af”

Lokale houtsnippers voor duurzame verwarming
Als Gerben naar de toekomst kijkt en nadenkt over het bedrijf verder verduurzamen, dan zou hij wel oren hebben naar een (lage) windmolen en grote accu’s: “Daar zouden veel bedrijven een duurzaamheidsslag in kunnen slaan, maar er is geen beleid voor en financieel nog niet haalbaar.” Kortom, er gebeurt een hoop op het vlak van duurzaamheid op het bedrijf van Wim en Gerben. “Maar”, zegt Wim lachend, “er is altijd ruimte voor verbetering.”
Melkveehouders in Utrecht: Overstappen naar biologische bedrijfsvoering?
Provincie Utrecht biedt de mogelijkheid aan voor een adviesgesprek en het opstellen van een nieuw bedrijfsplan.