Proeven, leren, groeien:

Marrits reis met het Nuffield Scholarship

“Soms moet je nieuwe ideeën even laten sudderen, ervan leren voordat je het pro­ces weer oppakt.” Marrit van Rijn neemt in 2024 deel aan het prestigieuze Nuffield Scholarship-programma. Deze unieke kans stelt haar in staat om diep­gaand onderzoek te doen naar innovatieve vormen van agrotoerisme en hoe deze succesvol te integreren op het biologische bedrijf van Marrit en haar man Bas: Boerderij Buitenverwachting in Hoogmade.

Een boerderij die kaas maakt

Terwijl we aanschuiven aan de keukentafel en Marrit verse gember en sinaasappel klaarmaakt voor de thee, wordt meteen duidelijk hoe groot haar passie voor het boerenleven is. Zo verdiepte zij zich eerder in bijzondere dierenrassen en koos voor een mix van inheemse rassen op haar eigen bedrijf. Ook verbreedde zij haar kennis door naast haar werk voor de boerderij een startup te helpen met de productie en distributie van zuivel. Met 40 melkkoeien, 18 geiten, één varken, een aantal kippen en een stuk recreatie­land, richten Marrit en haar man zich nu bewust op verbreding. Trots toont ze een van haar kaasjes, gemaakt van een bijzondere mix: half geiten­melk, half koeienmelk. Marrit heeft dit kaasje dan ook ‘mitar mitar’ genoemd, wat in het Papiaments ‘Helft van dit en helft van dat’ betekent. 

“Wij zien onszelf niet als een kaasboerderij, maar als een boerderij die kaas maakt.”

“We zijn een ontwikkelend, kleinschalig bedrijf,” legt Marrit uit. “We bouwen voort op de geschie­denis van het bedrijf, en dat vraagt om keuzes.” Waar haar schoonvader in 2000 al de overstap maakte naar biologische landbouw en veel deed aan weidevogelbeheer, hebben Marrit en haar man besloten om daar een nieuwe tak aan toe te voegen: het maken van kaas. In tegenstelling tot traditionele kaasbedrijven, waar het maken van kaas vaak al generaties lang in de familie zit, hebben Marrit en haar man dit ambacht zelf eigen gemaakt.  “Wij zien onszelf niet als een kaasboerderij, maar als een boerderij die kaas maakt,” benadrukt ze.

Marrit van Rijn

“Stappen zetten doe je uiteindelijk zelf, maar het is fijn om je te omringen met mensen die durven en ook stappen willen zetten.”

Benieuwd naar het Nuffield Scholarship? 

Van melk tot proeflokaal

Marrit voelt de behoefte om zichzelf vooruit te trekken, zich te laten inspireren door andere pioniers. Zo kwam ze bij het Nuffield Scholarship terecht. “Stappen zetten doe je uiteindelijk zelf, maar het is fijn om je te omringen met mensen die durven en ook stappen willen zetten. Hier kan je als het ware op meeliften.” Nuffield geeft Marrit de kans om te reizen en los te komen van haar eigen bedrijf. “Door een kijkje in de keuken in andere landen en culturen, blijf je leren en blijf je groeien als bedrijf. Je staat open voor nieuwe dingen en je weet steeds beter wat bij jou past.” 


Marrit heeft de ambitie om een proeflokaal te creëren waar ze kaasproeverijen kan organiseren en bezoekers kennis laat maken met hun produc­ten en bedrijf. “Ik wil dat je het land­schap terug kan proeven in ons product.”  Dit verlangen om haar boerderij verder te ontwikkelen is ook de reden waarom ze deelneemt aan het Nuffield Scholarship. Binnen dit programma doet ze onderzoek naar agrotoerisme en de mogelijk­heden om dit op een vernieuwende manier te integreren op haar bedrijf.

Marrit wil de bezoekers kennis laten maken met haar producten

Op zoek naar de definitie van agrotoerisme

Voor haar onderzoek reist Marrit naar verschillende landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië en zelfs Brazilië. “Agrotoerisme kent geen eenduidige definitie en verschilt sterk per cultuur,” legt ze uit. “Ik ben allerlei vormen tegen­gekomen, zoals farm camps, Bed & Breakfasts, agrotoerisme en agrorecreatie.” Toch hebben al deze vormen een gemeen­schappelijke basis: ze bieden manieren om een bedrijf weerbaarder te maken tegen financiële schom­melingen. “Als de melkprijs daalt, kun je de balans herstellen door via agrotoerisme extra inkomsten te genereren.”

Op haar eigen boerderij heeft Marrit al veel geëxperimenteerd om te ontdekken welke vorm van agrotoerisme het beste bij haar bedrijf past. Zo is er een klein voedselbos aangelegd, zijn er onlangs voederhagen geplant, en heeft er een tijdje een boerderijwinkel bestaan. Tijdens deze zoektocht stuit ze ook op uitdagingen, zoals het positioneren en promoten van haar product of dienst. “Als je generaties lang kaas maakt, vertelt de historie vanzelf jouw verhaal. Wij moeten ons eigen verhaal creëren om ons product te verkopen. Tegelijkertijd moet dat verhaal ook nog eens resoneren met de doelgroep.”

“De historie vertelt vanzelf jouw verhaal”

De smaak van het landschap

De smaak van het landschap staat centraal in Marrits visie. Haar doelgroep bestaat uit mensen die genieten van goed eten, zoals gastronomische fijnproevers. “Ik zou ons product graag op het bord van een topchef zien, maar dat vergt tijd en een andere route,” zegt ze.


Met de kennis van het Nuffield Scholarship wil Marrit experi­men­teren met een proeflokaal op haar boerderij. Ze wil op vaste momenten kaasproeverijen organiseren, passend in haar drukke schema. Met deze innovatieve stappen hoopt Marrit haar boerderij verder te laten groeien en haar passie voor kaas op unieke wijze te delen.

Wil jij hulp bij verbreding? ​​​​​​​

Bijvoorbeeld bij het vermarkten van je eigen producten? Een onafhankelijke Plattelands­coach denkt met je mee:

Laat je inspireren door Marrit op Instagram